Byłam dzisiaj na rynku - uwielbiam stragany z usypanymi górami owoców, warzyw, dobra wszelakiego. Można przebierać, smakować, wybrzydzać, kupować za grosze. Fasolka po 2 zł, pomidory polne - 1,50, ogórki - 1 zł, szał ciał i uprzęży. Od lat wczesną jesienią robię i zamrażam leczo, zimą zapach pomidorów i papryki będzie snuł się po domu... Dziś kupiłam sporo ziół, koperek, pietruszkę, lubczyk.
Podzielę się swoim sposobem na zachowanie letnich zapachów i smaków w mroźne, zimowe dni.
Zioła albo inną zieleninę myję, suszę paierowym ręcznikiem, zostawiam do całkowitego wyschnięcia i drobno siekam.
Wkładam do silikonowej formy do robienia kostek lodu, dolewam delikatnie wodę przegotowaną i ostudzoną albo schłodzony rosół.
Delikatnie wkładam do szuflady zamrażarki i czekam aż dobrze zamarznie.
Wyjmuję na talerz i szybko przekładam do woreczka.
Wkładam ponownie do szuflady zamrażarki i mam kostki ziołowe do zup, sosów, mięs i czego dusza zapragnie. A jak pachnie podczas gotowania - jak latem :)
O popatrz...a ja zamrażam takie pociachane w pudełeczku ale pewnie takie z wody dłużej zachowują świeżość i aromat no nie? Leczo na zimę robię w słoikach. Jak je mrozisz?
OdpowiedzUsuńpakuję do dużych plastikowych pojemników z przykrywkami i do zamrażarki. Kiedyś miałam Tupperware, teraz kupuję w Ikei, a jak nie mam już, to ładuję do pojemników po lodach.
Usuńa co do zieleniny - zamrożona w wodzie przechowuje smak i zapach
UsuńSuper pomysł...Całuski pa...
OdpowiedzUsuńUleńko, polecam, mało pracy, a zimą lato w kuchni
UsuńŻałuję że zamrażalnik nie jest z gumy...przydało by się zrobić trochę zapasów. Czasami upychałam poszatkowaną pietruszkę czy koper do pudełka po lodach i skrobałam potem trochę do zup w zimie.
OdpowiedzUsuńte kostki nie zajmują dużo miejsca
UsuńTo świetny sposób na przechowanie ziółek:)
OdpowiedzUsuńpomysł jest rewelacyjny, a prosty w wykonaniu
OdpowiedzUsuńdo wypróbowania :)
Usuńkoniecznie do odgapienia:)))))
OdpowiedzUsuń