Dowiedziałam się przed chwilą, że M. zaprosił na piątek gości. No cóż, zaprosił nie problem, kłopot jednak w tym, że ci goście podniebienie mają niecodzienne, sami z ochotą kucharzą, podróżują i się znają. Dysponuję oczywiście żelaznym zestawem na takie okazje, ale - w tym tygodniu czas mam wyliczony niemal do minuty. "Do ad remu" :)) - wymyśliłam przyjęcie sałatkowe, czyli zimny stół z różnorodnością salaterkową, dobieraną na przeróżne sposoby i stąd moje wołanie: czy byłybyście skłonne podzielić się przepisem na niezawodną, pyszną i wielokrotnie sprawdzoną sałatkę, co to goście wyżerają z obłędem w oczach i skamlą potem o przepis? Taką, którą robicie z zamkniętymi oczami, nieskomplikowaną w konstrukcji? Powalającą smakiem, aromatem i wyglądem? Będę bardzo zobowiązana a i pewnie inne blogowe siostry skorzystają...Pozdrawiam ciepło, licząc na wsparcie, Polinne
Bardzo chętnie bym Ci pomogła ale chyba żadnymi nowościami nie dysponuję.
OdpowiedzUsuńU mnie zawsze się sprawdza warstwowa sałatka z gyrosem, ten przepis pewnie znasz.
znam, dawno nie robiłam, dobry pomysł :)
OdpowiedzUsuńJa robię tak :
OdpowiedzUsuń- pierś kurczaka kroję w małe kawałeczki jakby płatki
smażę na złoty kolor z przyprawami jakie akurat mam pod ręką - gyros , do kurczaka grilowa cokolwiek
- gotuje kilka jajek na twardo - obrać i przekroić na 4 części
Do szklanej misy rwiemy na kawałki sałatę lodową ( nawet 2 jak małe ) na to pokrojony
- pomidor w małe cząstki
- pokrojony ogórek świeży
- oliwki na pół
- cebula pokrojona w piórka i zmożona - lubię czerwoną
- papryka w piórka
- zielenina jaka akurat mamy - szczypior , pietruszka , kolendra - pokrojona
- i co kto lubi z warzyw
- na to kurczak usmażony
- solę i pieprzę
Mieszam delikatnie .
Na to układam pokrojone jajka .
W osobnej misce robię sos czosnkowy - jogurt grecki , majonez , sól , czosnek .
Jak mam więcej czasu to robię grzanki z bułki i posypuje sałatkę .
W sobote moi goście zjedli cała wielką michę .
Inna sałatka szybka :
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym lub w oleju ( tylko nie rozdrobniony)
- 2 puszki kukurydzy
- majonez
- sól i pieprz
- z 2 lub 3 jajka ugotowane
Do miski kukurydza , odcedzony z zalewy tuńczyk , jajka w kosteczkę , sól , pieprz , majonezu tylko tyle aby się ładnie połączyło .
Podaję na kawałkach sałaty lodowej - takich niby łódeczkach na raz 2 do buzi .
Mam nadzieję że pomogłam Mili
zapowiada się...pysznie, dziękuję za pomoc
UsuńW sobotę miałam urodziny i z tej okazji wyprawiłam małą imprezę. Zrobiłam kilka sałatek ale najbardziej goście chwalili sałatkę z brokułów. Brokuły gotujemy, dodajemy ser feta i polewamy sosem czosnkowym. Całość posypujemy uprażonymi na patelni ziarnami słonecznika. Palce lizać !
OdpowiedzUsuńproste i brzmi bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńSELER W ZALEWIE....jest w słoiczkach-takie paseczki
OdpowiedzUsuń6JAJ NA TWARDO-pokroic w kosteczkę
KUKURYDZA
POR-tez pokroic
MAJONEZ-średni słoiczek-to jest jedyna przyprawa:)
200g SZYNKI KONSERWOWEJ
200g SERA ŻÓŁTEGO-startego na tarce
PUSZKA ANANASA-w kostkę
wszystko powymieszac...odstawić na kilka godzin do lodówki-pyszna:))))
zrobię :) dziękuję
UsuńA byłaś tutaj: http://everycakeyoubake.blogspot.com/ ? Dla mnie to kopalnia cudownych pomysłów :)
OdpowiedzUsuńNatomiast ja mogę się podzielić bardzo prostą sałatką, która zaciekawi i doskonale pasuje do razowego chlebka: drobno siekamy zblanszowanego brokuła, umyte, oczyszczone, ale surowe pieczarki, mieszamy z puszką kukurydzy i majonezem, można jeszcze trochę doprawić solą i pieprzem,ale niekoniecznie - ja wolę taką delikatną. Przygotować ją lepiej na krótko przed podaniem, bo potem sos ciemnieje od pieczarek, ale na walory smakowe to nie wpływa :) Udanego spotkania!
zajrzałam na tę stronkę, fajne przepisy, dziękuję za podpowiedź
OdpowiedzUsuńJa to Ci mogę najwyżej patelnię pożyczyć:)))))Ale wiem, ze masz:))) Powodzenia.
OdpowiedzUsuńproblem z sałatkami jest taki, że mój M. nie tyka czosnku :(( taki ułomny, niestety. Ja, wychowana w domu, gdzie czosnek dodawało się do wszystkiego, czasem przemycam do pieczeni, ale reszta odpada. Już czasem sprawdzam, czy nie wyrastają mu wampirze kły, ale nie...
OdpowiedzUsuńSałatka z szynki, pieczarek i zielonego groszku
OdpowiedzUsuń- 6 jaj
- 1 puszka groszku
- 1 duża cebula lub szczypiorek
- 50 dag pieczarek
- 30 dag gotowanej szynki
- 5 łyżek majonezu
- pieprz do smaku
- 2 łyżki masła
Pieczarki pokroić w talarki i usmażyć na maśle. Ugotowane na twardo jajka , cebulę i szynkę pokroić w kostkę. Następnie wszystkie składniki wymieszać z majonezem, przyprawić solą i pieprzem.
Nawet kolega, który nie jest amatorem groszku zajadał się tą sałatką bez opamiętania ;)
dzięki :)
OdpowiedzUsuń