12 marca 2012

Wsparcie kulinarne pilnie potrzebne

Dowiedziałam się przed chwilą, że M. zaprosił na piątek gości. No cóż, zaprosił nie problem, kłopot jednak w tym, że ci goście podniebienie mają niecodzienne, sami z ochotą kucharzą, podróżują i się znają. Dysponuję oczywiście żelaznym zestawem na takie okazje, ale - w tym tygodniu czas mam wyliczony niemal do minuty. "Do ad remu" :)) - wymyśliłam przyjęcie sałatkowe, czyli zimny stół z różnorodnością salaterkową, dobieraną na przeróżne sposoby i stąd moje wołanie: czy byłybyście skłonne podzielić się przepisem na niezawodną, pyszną i wielokrotnie sprawdzoną sałatkę, co to goście wyżerają z obłędem w oczach i skamlą potem o przepis? Taką, którą robicie z zamkniętymi oczami, nieskomplikowaną w konstrukcji? Powalającą smakiem, aromatem i wyglądem? Będę bardzo zobowiązana a i pewnie inne blogowe siostry skorzystają...Pozdrawiam ciepło, licząc na wsparcie, Polinne

14 komentarzy:

  1. Bardzo chętnie bym Ci pomogła ale chyba żadnymi nowościami nie dysponuję.
    U mnie zawsze się sprawdza warstwowa sałatka z gyrosem, ten przepis pewnie znasz.

    OdpowiedzUsuń
  2. znam, dawno nie robiłam, dobry pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja robię tak :
    - pierś kurczaka kroję w małe kawałeczki jakby płatki
    smażę na złoty kolor z przyprawami jakie akurat mam pod ręką - gyros , do kurczaka grilowa cokolwiek
    - gotuje kilka jajek na twardo - obrać i przekroić na 4 części
    Do szklanej misy rwiemy na kawałki sałatę lodową ( nawet 2 jak małe ) na to pokrojony
    - pomidor w małe cząstki
    - pokrojony ogórek świeży
    - oliwki na pół
    - cebula pokrojona w piórka i zmożona - lubię czerwoną
    - papryka w piórka
    - zielenina jaka akurat mamy - szczypior , pietruszka , kolendra - pokrojona
    - i co kto lubi z warzyw
    - na to kurczak usmażony
    - solę i pieprzę
    Mieszam delikatnie .
    Na to układam pokrojone jajka .
    W osobnej misce robię sos czosnkowy - jogurt grecki , majonez , sól , czosnek .
    Jak mam więcej czasu to robię grzanki z bułki i posypuje sałatkę .
    W sobote moi goście zjedli cała wielką michę .
    Inna sałatka szybka :
    - 2 puszki tuńczyka w sosie własnym lub w oleju ( tylko nie rozdrobniony)
    - 2 puszki kukurydzy
    - majonez
    - sól i pieprz
    - z 2 lub 3 jajka ugotowane
    Do miski kukurydza , odcedzony z zalewy tuńczyk , jajka w kosteczkę , sól , pieprz , majonezu tylko tyle aby się ładnie połączyło .
    Podaję na kawałkach sałaty lodowej - takich niby łódeczkach na raz 2 do buzi .

    Mam nadzieję że pomogłam Mili

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapowiada się...pysznie, dziękuję za pomoc

      Usuń
  4. W sobotę miałam urodziny i z tej okazji wyprawiłam małą imprezę. Zrobiłam kilka sałatek ale najbardziej goście chwalili sałatkę z brokułów. Brokuły gotujemy, dodajemy ser feta i polewamy sosem czosnkowym. Całość posypujemy uprażonymi na patelni ziarnami słonecznika. Palce lizać !

    OdpowiedzUsuń
  5. proste i brzmi bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. SELER W ZALEWIE....jest w słoiczkach-takie paseczki
    6JAJ NA TWARDO-pokroic w kosteczkę
    KUKURYDZA
    POR-tez pokroic
    MAJONEZ-średni słoiczek-to jest jedyna przyprawa:)
    200g SZYNKI KONSERWOWEJ
    200g SERA ŻÓŁTEGO-startego na tarce
    PUSZKA ANANASA-w kostkę
    wszystko powymieszac...odstawić na kilka godzin do lodówki-pyszna:))))

    OdpowiedzUsuń
  7. A byłaś tutaj: http://everycakeyoubake.blogspot.com/ ? Dla mnie to kopalnia cudownych pomysłów :)
    Natomiast ja mogę się podzielić bardzo prostą sałatką, która zaciekawi i doskonale pasuje do razowego chlebka: drobno siekamy zblanszowanego brokuła, umyte, oczyszczone, ale surowe pieczarki, mieszamy z puszką kukurydzy i majonezem, można jeszcze trochę doprawić solą i pieprzem,ale niekoniecznie - ja wolę taką delikatną. Przygotować ją lepiej na krótko przed podaniem, bo potem sos ciemnieje od pieczarek, ale na walory smakowe to nie wpływa :) Udanego spotkania!

    OdpowiedzUsuń
  8. zajrzałam na tę stronkę, fajne przepisy, dziękuję za podpowiedź

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja to Ci mogę najwyżej patelnię pożyczyć:)))))Ale wiem, ze masz:))) Powodzenia.

    OdpowiedzUsuń
  10. problem z sałatkami jest taki, że mój M. nie tyka czosnku :(( taki ułomny, niestety. Ja, wychowana w domu, gdzie czosnek dodawało się do wszystkiego, czasem przemycam do pieczeni, ale reszta odpada. Już czasem sprawdzam, czy nie wyrastają mu wampirze kły, ale nie...

    OdpowiedzUsuń
  11. Sałatka z szynki, pieczarek i zielonego groszku
    - 6 jaj
    - 1 puszka groszku
    - 1 duża cebula lub szczypiorek
    - 50 dag pieczarek
    - 30 dag gotowanej szynki
    - 5 łyżek majonezu
    - pieprz do smaku
    - 2 łyżki masła
    Pieczarki pokroić w talarki i usmażyć na maśle. Ugotowane na twardo jajka , cebulę i szynkę pokroić w kostkę. Następnie wszystkie składniki wymieszać z majonezem, przyprawić solą i pieprzem.

    Nawet kolega, który nie jest amatorem groszku zajadał się tą sałatką bez opamiętania ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz. Zapraszam ponownie :)