10 sierpnia 2011

leczo

 łatwe i smaczne



zdjęcie gara może niezbyt zachęcające, ale leczo naprawdę dobre, mój wypróbowany przepis.
Pomidory na moim rynku (polne) po 1 zł, papryka niewiele droższa, jak tu nie zrobić?
Polecam:


50 dkg zielonej papryki, 30 dkg czerwonej lub żółtej, 60 dkg pomidorów, 50 dkg cebuli, łyżka koncentratu pomidorowego, 40 dkg kiełbasy cienkiej, olej, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, sól, cukier
Na oleju zeszklić pokrojoną w półplasterki cebulę, przykryć, dusić. Dodać pokrojoną w słupki paprykę, słodką paprykę, podlać niewielką ilością wody, dusić. Dodać obrane ze skórki i pokrojone na ósemki pomidory, koncentrat, sól, dusić. Podsmażyć kiełbasę, dodać do leczo. Doprawić solą, cukrem i ostrą papryką. Można zamrażać, pasteryzować - do sparzonych słoików nałożyć leczo 3 cm od krawędzi, wstawić słoiki do piekarnika, włączyć 110 stopni, pasteryzować 50 min, odwrócić dnem do wystygnięcia.Dzisiaj dodałam pastę przywiezioną ze Słowacji, solona pepperoni, będzie ostrzej. Podaję z ryżem albo bagietką. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz. Zapraszam ponownie :)